Alanadı ve Marka

İnternet dünyasında bende varım demek, artık marka olmak ya da marka ortaya çıkartmaya bağlı hale geldi. Eğer yeni bir başlangıç yapıyorsanız zaten marka değilsiniz demektir. Daha önceden internet dünyasına adım atmak gerekirdi. Bu durumda tek bir yol kalmakta. O da bir markayı ortaya çıkartmak.

O halde bir marka nasıl ortaya çıkartırılır sorusunu irdeleyelim.

Herşeyden önce marka, sattığınız ya da ürettiğiniz şeylere insanları götüren bir güzergahtır. Bunu şöyle de düşünebiliriz. Bir müşterinin ihtiyacını baz alacak olursak müşteri o ihtiyacı için size markanız üzerinden gelebiliyorsa ve o güzergahta kavşak noktası bulunmuyorsa artık sizin size ait bir markanız var demektir.

Markanızı ön plana çıkartmadan önce atacağınız bazı temeller ve dikmeniz gereken direkler bulunmakta. Zaten bu attığınız temeller ve diktiğiniz direkler üzerine inşa edersiniz marka güzergahınızı.

Müşterinin ihtiyaçları bellidir. Serbest piyasanın mevcut düzeninde bu ihitaçlara nasıl cevap verdiğini de analiz ederek öğrenebilirsiniz. Asıl iş bu aşamadan sonra başlıyor. İhtiyaçlara daha iyi nasıl çözüm sunabilirim. Müşteriyi daha iyi nasıl memnun edebilirim sorusunu sormanız ve bu soruya orjinal cevaplar bulmanız gerekiyor. İşte bu kısım attığınız temelleri teşkil ediyor.

Herekat planına karar verdikten sonra ve yapacaklarınızı belirledikten sonra artık bunu uygulamaya dökmeniz gerekiyor. Yani direkleri dikmeniz gerekiyor. Hizmet ettiğiniz müddetçe artık bu direklerinizin üzerinde marka güzergahınız kendiliğinden oluşmaya başlayacaktır.

Bu noktadan sonra marka devreye girecek ve o güzergahta müşteriyi size ulaştırana kadar müşterieye rehberlik edecektir. Bunu marka ismini müşterinin beynine kazımak şeklinde düşünenlerde var.

İnternet piyasısında var olmak istiyorsanız, size ait bir marka güzergahınızın olmasını istiyorsanız, başkasına ait olmayan ya da başka bir şeyi anımsatmayan bir isim bulmalısınız. Bu isim başlangıçta bir çok kişi için itici gelebilir. Bu önemli bir unsur gibi görünse de aslında belirlediğiniz harekat planına sadık kaldığınızda önemli bir unsur olmaktan çıkacaktır. Siz nasıl alıştıysanız belli bir müddetten sonra başlangıçta garip gelen alanadınıza, müşteri de zaman içinde alışacaktır.

Tekrar belirtmem gerekirse burada önemli olan atacağınız adımlardır. Sonrası da sabır ve kısmettir.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *