İstanbulun İçme Suyu Hakkında

Bugün yeni bir şey öğrendim. İstanbulda büyümediğim için öğrendiğim şey beni şaşırttı diyebilirim. İstanbulun içme suyundan bahsedeceğim.

Bir pazarlama şirketi aradı gün içinde, beni bir evin sahibi zannetmiş olacaklar ki gelip evinizdeki içme suyunda test yapmak istiyoruz dediler. Bende buyrun tabiki dedim. Akşam üzeri genç bir arkadaş geldi. Üniversite okuyormuş. Bu işleri de yaparak ek gelir sağlıyor muhtemelen. Benden üç bardak istedi, birine musluk suyu koymamı, ikincisine damacana suyunu ve diğerini de boş olarak getirmemi söyledi. Boş olana da kendi getirdiği örnek suyu koydu.

Önce biraz işin teorik kısmından bahsetti. Suyun içindeki metallerden bahsetti. Dünya sağlık örgütünün verilerinden ve sağlıklı suyun olması gereken standartları vs. söyledi. Sonra test aşamasına geçtik. Test sonuçlarına göre musluktan akan suyun ancak ve ancak savaş durumlarında veya afet durumlarında kullanabilirmişiz. Devamlı kullanımı halinde ileriki yaşlarda böbrek hastalıkları ile baş başa kalabilirmişiz. Damacana suyu için ise idare edebilir, kullanılabilir şeklinde bir sonuç çıktı ama yeterli değildi. Kendi getirmiş olduğu örnek suyu ise en içilebilir olarak tanıttı ve test sonuçları bu yönde idi.

Sonuç olarak biz musluk suyunu temizlememiz gerekiyodu kullanmadan önce. Bunun için bir seçenekleri varmış. Tabi bizim durumumuz geçici olduğu için böyle bir şeyi alma durumumuz yok. Ama uzun vadede o su temizleme sistemini almak mantıklı gibi gözüküyor. Ama ne yazıkki insanlar bu durumu bildiği halde musluk suyunu kullanmaya devam ediyorlarmış.

Tabi burada İSKİ’nin de sözünü etmek gerekiyor. İSKİ suyu kendi tesislerinde standartlara uygun halde temizliyormuş. Ama şehir şebekesinden bizim eve gelene kadar suyun başına gelmeyen kalmıyormuş. Şebekinin yeniden değiştirilmesi veya bakım yapılması şart. Ama bunun içinde ciddi bir yatırım gerekiyor. Bu yatırımı da yapmak çok akıllı ! bir iş olarak görmüyoruz. Çünkü gerçekten ciddi boyutlara ulaşabilecek bazı sıkıntıları var. Yani şimdi İstanbul’u yeniden inşa etmek gibi bir durum söz konusu anladığım kadarı ile.

Neyse, sonuç olarak bir müddet daha istanbulda yaşamaya devam edeceğim. Bu zaman zarfında damacana suyu ile idare edeceğiz artık. Ama olurda bir gün istanbulda yaşamayı düşünürsem mutlaka bu sistemi alırım diye düşünüyorum ya da damacanaya devam 🙂

2 Comments

  1. Mehmet Bebek

    Ama olurda bir gün istanbulda yaşamayı düşünürsem derken İstanbul da kalmayı düşünmüyor musun?

    Reply
    1. irfanevrens (Post author)

      insan yarınını planlıyor ama her şey düşündüğümüz ile birebir olmuyor, kim bilir belki bir gün tekrar gelirim buraya, burda hayatımı devam ettiririm. belki de bir zamanlar istanbula gitmiştim vs. diyerek anlatırım, hani vardır ya ben amarikadayken diye başlayan muhabbetler 🙂

      Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *