PayPal apisi üzerine bir kaç söz

Uzun yılların vermiş olduğu bir tecrübe ile değil. 3-5 yıllık api programcılığı tecrübeme dayanarak PayPal’ın apisini çok beğendiğimi söylemek istiyorum şimdilik. Api programcılığında karanlık odada gidip gelen değişkenler ve yönlendirmeler vardır. Bunu bir çok api programcısı bilir ve aslında sıkıntı yaşanan nokta da budur. Yazdığınız kod sunucu ile iletişim kurarken kontrol etmesi bi hayli zordur. Bir de dökümantasyon sıkıntısı varsa, işte o noktada sıkıntılar çözümsüz kalmaya mecburdur. Api programcılığında bir satır kod yazıyorsan on satır ile onu anlatmalısın ki yaşanan sıkıntılar hallolsun çok fazla uğraştırmadan.

Bununla beraber sistemin programlama yükünü de sunucu tarafında halletmek lazım. Ama bunu yapmak da öyle basit bir iş değil. PayPal bu işi yapmış. Kullanıcıyı PayPal’a göndermeden önce bi ön hazırlık yapmanız gerekiyor. Bu şuna benziyor. Hani bir misafirliğe gitmeden önce gündüz haber verilir ve o şekilde gidilir ya, işte burada da durum bu şekilde işliyor. Öncelikle PayPal ile anlaşıyoruz. Birazdan sana özellikleri şu vs. olan bir kullanıcıyı göndereceğim. Ona şu şekilde davran vs. diyoruz ve PayPal’da peki efendim. Buyursun gelsin diyor. İşte bu aşamadan sonra ziyaretçiyi PayPal’a bir iki parametre ile gönderiyoruz. PayPal bizim gönderdiğimiz ziyaretçiyi görünce onu nasıl ağırlaması gerektiğini biliyor ve bir problem çıkmadan sorunları hallediyor.

Bakalım bu şekilde tecrübe kazanmaya devam ediyoruz. Takip etmekte yarar var, birileri amerikayı keşfediyor, biz de tekrar keşfetmeden tecrübelerini iş hayatımıza uygulayabilmemiz gerekiyor. Api yazımında örnek alınabilecek bir yapı olarak görüyorum PayPal’ı. İncelemenizde fayda var.

Daha sonra tekrar paypal ile ilgili gelişmeler vermeye devam edebilirim. Şimdilik bu kadar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *